Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Munkáspárt 2006 a Robin Hood adó támogatását kéri

2008.10.11

Tisztelt Elnök Asszony / Elnök Úr!

Az Országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a 2009-es költségvetés tervezetét. A lakosságot a fűtési időszak kezdetén érthetően erősen érinti az energia szolgáltatás árainak kérdése. A kiemelkedő nyereséget elérő energetikai termelő és szolgáltató cégekre kivetni tervezett, úgynevezett Robin Hood adó javaslata erős ellenállásba ütközött az érintett cégek egy részéről. Ez az átlag nyugdíjból és fizetésből élők számára talán érthető, de nem elfogadható.
Ezúton kérjük Önt, hogy pártja a parlamenti szavazáskor ne a profitjukat féltő vállalatokat, hanem a nehéz helyzetben lévő lakosság érdekeit képviselje.

A Munkáspárt 2006 elnöksége azonnali intézkedéseket tart szükségesnek a növekvő energiaárak miatt kialakult helyzetben. A távfűtéses lakások mellett minden család megérzi az energiahordozók, elsősorban az olaj és a gáz világpiaci árának drasztikus emelkedését.
Olyan kompenzációs rendszert kell bevezetni, amely minden rászoruló család számára lehetővé teszi egy szociális minimum szint fenntartásához szükséges energiamennyiség kedvezményes áron való elfogyasztását.
 
Az ehhez szükséges források megteremtéséhez nem az állami kiadások további növelésére van szükség. Az egyre nehezebb szociális helyzetben a növekvő árak legnagyobb haszonélvezőitől, az energiaszolgáltató cégek profitjából kell elvonni a szükséges összeget. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a magyar tőzsdén még jelenlévő néhány energiaszolgáltató hatalmas profit növekedést ért el az év első felében. Az Elmű 2639, az Émász 2326 forintos részvényenkénti eredményt ért el az első hat hónapban, ami 139, illetve 141 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. A MOL sem marad el a profitért folytatott versenyben, ami nem feltétlenül jó hír a fogyasztóknak.

A Munkáspárt 2006 elnöksége szerint a jelenlegi helyzetben igazságos lehet olyan adó bevezetése, amely a nagy profitra szert tevő szolgáltató cégek profitjából teremti meg a szociális támogatáshoz szükséges forrásokat. Visszautasítjuk azt a neoliberális álláspontot, amely a piacgazdaság elveire hivatkozva próbálja megakadályozni a legnyereségesebb társaságok szolidaritáson alapuló megadóztatását. Számunkra nem a piacgazdaság, hanem az emberek a legfontosabbak. Ha a piaci árak elszabadulnak, és olyan alapvető szolgáltatás, mint az energiaellátás elérése válik lehetetlenné a társadalom legszegényebb csoportjai számára, akkor a kormány és a parlament felelőssége és kötelessége a piaci folyamatok szabályozása, a torzulások elhárítása. A társadalom működése szempontjából meghatározó jelentőségű szolgáltatások esetén különösen indokolt a piaci szereplők erős társadalmi ellenőrzése, hogy megakadályozható legyen erőfölényük kihasználása.

Felhívjuk a parlamenti pártok figyelmét, hogy az azonnali segítségen túl, a lehető legnagyobb támogatást kell biztosítani az energiatakarékos technológiák bevezetéséhez, hogy a lakosság életminőségének megtartásával lehessen csökkenteni az energiafogyasztást.

A Munkáspárt 2006 nem a profitot halmozó multikat, hanem a szegénységben élő családokat akarja védelmezni. Ezért támogatjuk az úgynevezett Robin Hood adó bevezetését az energiaszolgáltatás terén.

Pécs, 2008. október 2.

Tisztelettel:

Fratanolo János
elnök
Magyarországi Munkáspárt 2006